top of page
  • Foto van schrijverMonica Bermudez

Ujjayi ademhaling


Ujjayi ademhaling = Pranayama (ademhalingtechniek)Tijdens de Ashtanga yogales gebruiken we de Ujjayi ademhaling. Het is een methode om onbeperkt toegang tot prana (= universele energie) te krijgen. Zowel het inademen als het uitademen moeten stabiel zijn en dezelfde lengte hebben. Na verloop van tijd moet de lengte en intensiteit van de inademing en uitademing zich verhogen. Het tempo is ongeveer 4 tot 5 hartslagen inademen en ongeveer 4 tot 5 hartslagen uitademen.


De ujjayi ademhaling komt tot hoog in de borstkas, waardoor er ook wel sprake is van een sleutelbeenademhaling. De in- en uitademing gaan beide door de neus.

Bij het uitvoeren hiervan kan warmte je eerste sensatie worden. Deze techniek verhoogt de innerlijke energie dusdanig dat schijnbaar onmogelijk fysieke inspanningen mogelijk worden. Hierdoor creëer je een zacht en aangenaam geluid in je keel, net als het ruisen van de golven van de oceaan.


De ademhaling verhoogt ook de interne warmte en versterkt en zuivert het zenuwstelsel.

Via een actieve ademhaling komt er lucht via de neus de luchtpijp in, waarna het naar de bronchiën en vervolgens naar het bloed wordt getransporteerd.


Door de lucht niet te laten circuleren in de neusholte, maar direct naar de keel door te ademen, openen zich de luchtwegen volledig. Hierdoor kan gemakkelijk en onbeperkt ingeademd worden. Ujjayi ademhaling maakt het mogelijk om op een makkelijke manier volledig de longen te vullen. Bij elke inademing wordt er diep ingeademd, waardoor de punten van de longen ook met lucht worden gevuld.


Bij een volledige ademhaling wordt het diafragma naar beneden bewogen waardoor de ribben iets opzijgaan, daarna gaat de thorax in zijn geheel omhoog. Het voordeel van deze diepe ademhaling is dat het gehele longweefsel wordt gebruikt en hierdoor is er een grotere zuurstof uitwisseling naar het bloed. Ook wordt de degeneratie van het longweefsel verminderd en kan zelfs het longvolume toenemen.Academy, A. Y. (2016). Ashtanga Yoga Docentenopleiding. In AYA. www.ashtanga-academy.nl.

Comments


bottom of page